Прокобата за българско предложение на Евровизия да е съпроводено от скандали спази традицията и тази година.

Още в България музикантите се обединиха срещу колегата си Краси Аврамов.

Представянето му на сцената в Москва завърши тъжно предсказуемо.

Illusion така и не издържа полуфинала.

Родните артисти заложиха на визия със сложни акробатични движения, танци с кокили за сметка на музикалните качества.

Главният ни титуляр бе заобиколен от български певици, които заглушиха Човека глас.

Потърсихме за коментар Драго Драганов, представител на БНТ като организатор на конкурса у нас, и една от участничките в песента – Петя Буюклиева.

Здравейте, Драго, тежко ли се преживява поредната загуба?

Във всеки конкурс има победители и победени. Това са правилата на всички състезания по целия свят. Така че загубата в контекста на състезание не се преживява толкова тежко.

Евровизия е една голяма среща на специалисти от музикалния бранш на цяла Европа. Българските изпълнители провокираха интерес. Говоря за Ани Лозанова и Албена Вескова. Искаха им дискове и техни контакти. Албена вече е поканена да участва в един етнофестивал.

Българските музиканти дадоха много интервюта за европейски медии, а това вече носи някаква степен на популярност.

Иначе за участието ни имам лично мнение, което нямам право да споделям. Тук съм в качеството не на журналист, а на представител на медията, която организира конкурса в България.

Т.е. длъжен сте да защитавате песента?

Не става въпрос за защитаване. До този момент не съм я защитил по никакъв начин. Просто казвам какво имат предвид музикантите, когато говорят за свой успех.

Мисля, че се справиха достойно. Поне Краси си изпя вярно песента. Наистина в началото влезе малко тихо, но ако у нас музикантите имат самочувствие, това често е самочувствието на “първи в село”. А тук сцената наистина е огромна.

Ани Лозанова посвоему е безумно щастлива, че лично е имала шанса да пее на такава сцена.

Но това е личен шанс.

Да, но ние показваме какво се случва в България. Другите държави също ще отпаднат. Победителят е само един.

И вие казахте, че гласът на Човека глас не се е чувал. Каква беше причината за това и изобщо кой избра Петя Буюклиева да участва, тъй като на малкия екран тя беше тази, заради която не се чу Краси Аврамов?

Петя беше поканена лично от Краси и затова ще ви дам да говорите с нея.

Здравейте, Петя, коментирахте, че участието на Евровизия е успех за цяла България. Защо, след като така и не се класирахме на финала?

Коментирам с моя голям опит от фестивали. Всички страни, които са на Евровизия в Москва, са победители. От първия тур започнаха чистките на силните песни. Конкурентите се отстраняват, за да не пречат политически на фестивала. А ние не сме в политиката на Евровизия. Важното беше, че се представихме брилянтно – визуално и музикално. Невероятен беше аплаузът след излизането ни.

България получи вчера своя голям успех. Всички сме щастливи, че представихме страната. Това сте видели и вие от малкия екран – нашата песен Illusion беше една от най-конкурентните песни.

Не видяхме това.

Тепърва ще виждате много конфликти от тази Евровизия. Гледайте и втория полуфинал. Още много страни ще се обидят.

Победител ще е тази страна, която геополитически се връзва с идеята там да бъде следващата Евровизия.

България е малка държава. Затова и ние не можем да сме победители. В конкурса се махат всички силни песни, за да не пречат на тази, която е решено да стане победител.

Ето че Русия чака цели 15 години, докато стане домакин на Евровизия. Една Алла Пугачова беше 15-а, а Филип Киркоров остана на 17-о място.

Ние от малкия екран чухме много повече вашия глас, който заглуши този на Човека глас.

Не, балансът беше уникален. Всеки един от нас четиримата имаше своята солова партия и импровизация. Това беше новата концепция на песента. Получихме специално поздравление от БНТ.

Естествено, те нали са част от организаторите на конкурса у нас.

Не, имаме и много SMS-и, в които ни поздравяват журналисти, критиката на България. Ние сме коктейл от най-големите звезди.

Толкова ли е трудно човек да си признае, когато не се справи?

Е, омръзна ми от негативни оценки. Бъдете по-позитивни за българските успехи.

Това отсече Петя Буюклиева и затвори телефона...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase